Jakt

Det er høst, og høsten er for mange nordmenn synonymt med jaktsesong.

Jakt på de store hjortedyrene, elg, hjort og rein har lange tradisjoner i norsk historie, og hjorteviltet har vært en evig kilde til mat, makt, rå­stoff, tanke­stoff og fascinasjon.

Har årets høstjakt noe til felles med jaktmetoder, byttedyr og jaktmarker lenger tilbake i norsk historie? 

Norgeshistorie har samlet et knippe artikler som kan bidra til å se årets høstjakt i en større historisk kontekst.

Artikler

Jakt og makt

I steinalderen avgjorde jaktlykke, tradisjoner og per­son­lige egenskaper hvem som fikk og hvem som mistet makt.

Fisk i magen og elg på hjernen

Eldre steinalders økonomi kan oppsummeres som fisk i magen, elg på hjernen. Den tids hushold viser oss menneskets forbløffende evne til å overleve dramatiske endringer.

Den livgivende elgen

I eldre steinalder var hjortedyret mat, klær, våpen, statussymbol, maktkilde og filosofi. Hjortedyret var også religion og kosmologi. Det var essensen av samfunnet og mennesket.

Steinalderen avsluttes

Bruken av stein til ulike redskaper forbindes som regel med steinalderen, men steinredskaper, som jaktvåpen, ble brukt gjennom hele bronsealder (1700–500 f.Kr.) og halvveis ut i før­ro­mersk jernalder (500–200 f.Kr.). Etter hvert som jernet fikk større betydning, ble steinteknologien dår­lig­ere før den forsvant helt.

Fra kyst til høyfjell

For europeiske bønder var villmarksprodukter som pels, huder og horn fra den skandinaviske halvøya attraktive byttevarer. Tilgangen til ressursene i høyfjellet og skog­ene i innlandet kan ha vært et konkurransefortrinn for nordboerne.

Fra fjord til fjell - og ned igjen

Gjennom hele jernalderen lå det rikdommer og lokket utenfor gården: ute på sjøen, oppe på fjellbeitene og i høyfjellet.

Fangst, jern og serieproduksjon

Kun 3 prosent av Norges areal er egnet for jordbruk, og menneskene har alltid tatt i bruk ressursene i fjell, skog og hei. I vikingtid økte utnyttelsen av utmarka.

 

Publisert 5. okt. 2022 16:23 - Sist endret 1. feb. 2023 09:52