Temasaker
-
17. mai – feiring av grunnlov, fred og frihet
17. mai: grunnlovsdagen og nasjonaldagen med fokus på tog av barn og ikke våpen, feires for sitt folkestyre, frihet og fred. Kan nordmenn ta æren for å ha vært et frihetsønskende folk - eller var friheten et resultat av politisk maktspill?
-
Artikler om samisk historie
For hundre år siden startet samene å organisere seg politisk for alvor. De kjempet mot en fornorskingspolitikk som truet samisk språk, kultur og samfunnsliv.
-
Likestilling, kjønn og rammene rundt livet
8. mars-parolane rettar år etter år kritiske spørsmål til førestillinga om det likestilte Noreg. Mange hevdar at kjønnet du vert fødd med framleis set grenser for kva du kan gjere, kva du kan bli og kven du kan vere.
-
Jordbruksrevolusjon og sivilisasjoner
Hvorfor ble Norge et jordbrukssamfunn i steinalderen? På grunn av matmangel? Fordi eliten vant støtte hos folk gjennom å gi kjøtt og alkohol? Flere teorier er lansert av arkeologer. Det vi vet er at de første bøndene i Norge var innvandrere. Og at jordbruket møtte motstand av fangstfolk.
-
Det norske samfunnet rundt 1814
I Norge ble 1800-tallet potetens århundre like mye som frihetens og folkestyrets. 1814 er et viktig merkeår, og 17. mai en viktig symboldato. Men i dagliglivet og for folk flest kan vi likevel si poteten førte til større endringer enn Grunnloven.
Nye artikler
-
Ulike tolkning av Håkon Håkonsson
24. jan. 2019 16:06
Få konflikter har opptatt norske historikere mer enn maktkampen mellom kong Håkon Håkonsson og hans jarl, og senere hertug, Skule Bårdsson.
-
Spanskesyken, en familiehistorie
13. des. 2018 22:03
Hvordan rammet spanskesyken en familie i Norge?
-
Spanskesykens ofre
13. des. 2018 21:53
Influensapandemien tok om lag 15 000 liv i Norge. Den rammet særlig unge voksne, fattige, de som var syke fra før, gravide kvinner, isolerte urbefolkningsgrupper og soldater.
-
Kristian Lofthus og Lofthusoppreisten
12. nov. 2018 13:00
Lofthusoppreisten på Agder og i Telemark 1786–1787 var ei massemønstring mot vanskelege levekår. Den eineveldige statsmakta frykta innbyggjarane sine protestaksjonar og sette i verk sterke mottiltak.
-
Albertine og hennes medsøstre
19. okt. 2018 15:47
Prostitusjon var legalisert i Kristiania fra 1840-årene til 1888.
Se flere tidligere publiserte artikler
Temaer for muntlig eksamen
-
Muntlig eksamen historie: revolusjoner
Revolusjoner er et klassisk tema for muntlig eksamen i historie. Bruk våre gode artikler skrevet av fagfolk til å eksemplifisere, nyansere, presentere og diskutere revolusjoner i historien.
-
Muntlig eksamen historie: demokrati
Demokrati er både en styringsform og en ideologi.
Med våre korte artikler som kilder kan du overraske sensor med kunnskap som ikke står i lærebøkene. Du kan hente bilder fra artiklene.
Du kan legge vekt på norsk historie i presentasjonen din eller kombinere norsk og internasjonal historie.
-
Muntlig eksamen historie: nasjonalisme og nasjonsbygging på 1800-tallet
Med våre korte, troverdige artikler som kilder kan du overraske sensor med kunnskap som ikke står i lærebøkene.
Du kan velge å legge vekt på norsk historie eller kombinere norsk og internasjonal historie.
-
Muntlig eksamen historie: verdenskrigene
Læreplanmålet sier at du skal kunne redegjøre for årsaker til første og andre verdenskrig, og drøfte virkningene av begge krigene.
Her er det viktig å avgrense og velge én problemstilling. Om du ikke velger en norsk vinkling i problemstillingen, får du helt sikkert spørsmål om Norge.
Skaff deg oversikt over Norge og verdenskrigene ved å lese våre troverdige artikler.