Norgeshistorie

En historiepodkast fra Universitetet i Oslo. I denne podkasten ser vi dagsaktuelle temaer i lys av norgeshistorien.

Sesong 1: Klima og miljø

 • 1: Miljøengasjement i norsk historie
  8. jan. 2020

  Dagens unge er ikke de første som går i tog for miljøsaken. Hva kan de lære av sine aktivistforgjengere og tidligere bølger av engasjement? Gjester: Førsteamanuensis i historie Sunniva Engh og professor emeritus Jørgen Randers.

 • 2: Fortidens klimaendringer
  20. jan. 2020

  536 markerte starten på et tiår med kalde somre og dårlige avlinger. Omkring 1770 gikk man inn i "den lille istiden" sitt verste kriseår. Hva skjedde? Og hvordan har folk i fortida forholdt seg til skifter i vær og klima? Gjester: Professor i arkeologi Per Ditlef Fredriksen og professor i klima- og miljøhistorie Dominik Collet.

 • 3: Masseforbruk
  27. jan. 2020

  Forbruket har økt i takt med miljøproblemene. Vi lurer på om veksten kan snus? Og vi spør når og hvordan masseforbruket kom til Norge? Gjester: Professorer i økonomisk historie Einar Lie og Christine Myrvang.

 • 4: Den blå økonomien
  3. feb. 2020

  Havet er den nye oljen, men ikke en ny ressurs for Norge. Hvilke lærdommer kan vi trekke av fortidens bruk av havet? Gjester: Professor i historie Finn Erhard Johannessen, professor i historie Kristin Asdal og postdoktor i historie Hilde Reinertsen.

 • 5: Klimavennlig jordbruk
  18. feb. 2020

  Globalt sett har produktivitetsveksten i landbruket skapt miljø- og klimaproblemer. På hvilken måte skiller lille Norge seg ut fra resten av verden? Gjester: Professor emeritus og seniorforsker i Ruralis Reidar Almås og Per Fredrik Pharo, leder for statens klima- og skoginitiativ.

 • 6: Mat opp gjennom historien
  18. feb. 2020

  Hva spiste folk i middelalderen og på 1700-tallet? Historien viser at våre matvaner ikke er de eneste mulige. Gjester: Professor i arkeologi Marianne Vedeler, professor i historie Hilde Sandvik og førsteamanuensis ved Senter for utvikling og miljø Karen Victoria Lykke Syse.

 • 7: Synet på naturen
  5. mars 2020

  Hadde folk på 1500-tallet et annerledes natursyn enn vårt? Er det behov for et nytt natursyn for å løse dagens klima- og miljøutfordringer? Gjester: Professor i historie Erling Sandmo og professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen.

Om podkasten

I denne podkasten ser vi dagsaktuelle temaer i lys av norgeshistorien. I hver episode samtaler vi med fagfolk fra landets universiteter og høyskoler, med mål om å retningsorientere lytterne i det virvaret vi kaller nåtid.

Programleder og klipp: Anders Brenna
Produsent: Ellen Cathrine Lund
Musikk av: Gold Celeste

Har du spørsmål eller tilbakemeldinger kan du kontakte oss på e.c.lund@iakh.uio.no.

Lytt eller abonner

Du kan også lytte via strømmetjenester:

google podcast bannerbanner for apple podcasts

eller abonnere direkte via RSS-feeden (URL)