Hus og hjem: 1970 – i dag
Oljealder og overflod
-
Synet på ekteskapet i den norske homobevegelsen
I løpet av ein kort periode avskaffa staten Norge paragrafane som sette straff for sex mellom menn. Reformer fann stad i eit samfunn i stor endring særleg kva gjeld forståing av samliv, kjønn og seksualitet. Samstundes var ein norsk homobevegelse lenge delt i synet på ekteskap.
-
Babyboom og eldrebølge
I 1950 var 13 prosent av alle nordmenn i førskolealder, mens åtte prosent var eldre over 67. I 2005 var forholdet snudd på hodet: ni prosent var førskolebarn, mens 13 prosent var eldre. Hvilke følger hadde dette for samfunnet?
-
Nye familiemønstre
Hva folk regnet som en «normal familie», endret seg betydelig fra 1970-årene. Viktige stikkord var færre barn, flere samboere og mindre stabile familier.
Hus og hjem: 1945 – 1970
Velferdsstat og vestvending
-
«Husmorparadiset»
Aldri har husmødrene vært så mange, aldri har husarbeidet blitt så høyt verdsatt, aldri har det blitt satset mer på å legge til rette for et liv som husmor. For noen betød dette en ny frihet, for andre ble det en hindring.
-
Norge blir et forbrukersamfunn
De første årene etter frigjøringen i 1945 var preget av vareknapphet og rasjonering. Folk manglet alt – unntatt penger. To tiår senere var Norge blitt et forbrukersamfunn med en overflod av varer tilgjengelig.
Hus og hjem: 1940 – 1945
Andre verdenskrig
-
Hverdagsliv under andre verdenskrig
Etter at Norge var blitt okkupert av Tyskland 9. april 1940, fortsatte hverdagen for folk flest. Det var imidlertid en ny hverdag, preget av knapphet og måtehold, men også av mer flid og samhold.
-
Kosthold og ernæring under okkupasjonen
Krigen førte med seg mangel på mange matvarer og en markant endring i det norske folks kosthold og spisevaner. Når befolkningen ikke ble hardere rammet av sult og underernæring, skyldtes det en hardfør rotfrukt fra Sør-Amerika: poteten.
-
Fritid i ufrihet
Det var mangel på det meste under krigen, men ikke på ting å gjøre etter arbeidsdagens slutt. Hverdagslivet var fullt av utfordringer, og fritidsproblemer var få forunt.
Hus og hjem: 1914 – 1940
Første verdenskrig og mellomkrigstiden
-
Krisetid. De harde trettiåra?
«De harde trettiåra» ble i flere tiår etterpå brukt som et argument for å slutte opp om Arbeiderpartiet. Men hvordan var egentlig disse åra for nordmenn?
-
Da spytting kunne være dødelig
Da nordmenn sluttet å spytte innendørs, ønsket de ikke bare å unngå søl, men også å verne seg mot dødelige sjukdommer.
-
Tid til overs – fri tid
I det gamle bondehusholdet glei arbeid, pauser og fritid over i hverandre. Fritid fikk folk i Norge først etter 1918.
-
Det moderne hjemmet
Ideen om det moderne hjemmet ble utformet i løpet av mellomkrigstiden og fikk masseutbredelse i etterkrigstiden.
Hus og hjem: 1870 – 1914
Industrialisering og demokrati
-
Husstell blir samfunnssak
Med moderniseringen av Norge fulgte økt interesse for kosthold, helse og hygiene. Husmødrene ble nøkkelpersoner i arbeidet for befolkningens sunnhet.
-
Dagligliv og levekår
Levestandarden økte i Norge mellom 1870 og 1914, selv om mange fremdeles var fattige. Nordmennenes levemåte ble samtidig mer moderne.
Hus og hjem: 1830 – 1870
Bygging av stat og nasjon
-
Byvekst og bygdemiljø
Byene i Norge var i voldsom vekst gjennom hele 1800-tallet. Landsbyer fantes ikke.
-
Befolkningsøkningen
I første halvdel av 1800-tallet opplevde Norge en befolkningsøkning uten sidestykke i landets historie. Økningen var også sterkere enn i mange andre land.
Hus og hjem: 1780 – 1830
Grunnlov og ny union
-
Da poteten kom til Norge
På 1800-tallet ble poteten svært viktig. Den ga store avlinger og gjorde en stor befolkningsvekst mulig.
-
Mor, far og alle barna
Var barneflokkene store og brudene unge på 1700-tallet? Eller var det tvert imot små barneflokker og godt voksne bruder, nesten som i dag?
Hus og hjem: 1660 – 1780
Enevelde
-
Pipe og peis endret hverdagslivet
I vikingtid og middelalder var bolighusene i Norge mørke, kalde og røykfulle. Da peis og pipe ble tatt i bruk på 1600- og 1700-tallet ble inneklimaet og boforholdene revolusjonert.
-
Ingenting var viktigere enn ekteskapet
De aller fleste mennesker som ble født i Norge i perioden mellom 1660 og 1780, ble født inn i jordbruket. Her var ekteskapet en avgjørende institusjon.
-
Standssamfunnets idealer
Det var forskjell på folk i standssamfunnet – og slik skulle det være.
Hus og hjem: 1500 – 1660
Kirkestat
-
Patriarkatets tidsalder
Da kongen var far, og far var en konge.
-
Familien som produksjonsenhet
Samfunnets minste sosiale enhet var også økonomiens hjerte.
Hus og hjem: 1350 – 1500
Senmiddelalder
-
Ødegårdene
De fleste menneskene i Norge bodde på enkeltgårder. Siden folketallet gikk ned, ble mange gårder stående tomme. Rundt 1450 var om lag 60 prosent av alle gårder i landet lagt øde.
-
Endringer i jordbruket etter svartedauden
Pestepidemiene var en voldsom påkjenning for bondesamfunnet. Men de skapte også større armslag for dem som overlevde.
Hus og hjem: 1050 – 1350
Høymiddelalder
-
Lokalsamfunnet i middelalderen
De fleste mennesker i middelalderen bodde på en gård i en bygd. Bygda dannet den umiddelbare og viktigste rammen rundt menneskenes liv.
-
Middelalderbyen
I byer bodde menneskene tett sammen og drev med andre sysler enn jordbruk. Samtidig var byen en integrert del av middelaldersamfunnet der eliten samlet og brukte det materielle overskuddet sitt.
-
Gårdslivet i middelalderen
De aller fleste menneskene i middelalderen bodde på en gård. Ordet for bonde – búandi – betyr fastboende.
Hus og hjem: 800 – 1050
Vikingtid
-
Den mangfoldige vikingtidsgården
Gården var grunnenheten i vikingtidssamfunnet. Den var stedet hvor de aller fleste levde, og en arbeidsplass for hele familien.
-
Vikingtidsbyen Kaupang
Skandinavias første byer ble etablert i begynnelsen av vikingtiden: Birka ved Mälaren og Hedeby, Ribe og Kaupang i danekongens rike. Kaupang ble grunnlagt omkring år 800.
Hus og hjem: 550 – 800
Merovingertid
-
Berre kvinnearbeid?
Utviklinga frå robåt til seglskip førte til ein storstilt produksjon av segl vovne av ull. Sauehald og veving i slikt omfang medførte at livet på garden endra seg, og det påverka kvinnerolla.
-
Slaver, barn og kvinner – husholdet i merovingertiden
Merovingertiden og vikingtiden forbindes ofte med plyndring, sjøreiser og kamp om kongemakt. Men det finnes også andre historier om den yngre jernalderen som ikke handler om konger, krig og våpen, men om vanlige menneskers liv.
Hus og hjem: 400 – 550
Folkevandringstid
-
Hallen – rommet for dei rike og mektige
Har Hrothgar, hallen der hendingane i diktet Beowulf går føre seg, verkeleg eksistert? Ting tyder på at dei fantasifulle skildringane har røter i verkelege hendingar i Danmark på 500-talet.
-
Garden i folkevandringstida
I folkevandringstida var garden ikkje berre staden der ein levde og arbeidde. Han var også ein måte å forstå verda på. Inndelingane i gardstun, innmark og utmark var eit spegelbilete av den norrøne mytologiske inndelinga i Åsgard, Midgard og Utgard.
Hus og hjem: Kr.f. – 400 e.Kr.
Romertid
-
Hvem bodde i huler og hellere?
En huleboer oppfattes i dag gjerne som noe primitivt og negativt, men gjennom hele jernalderen (500 f.Kr–1050) bodde det folk i huler og hellere. Hvem var de?
-
De eldste kjente gårdene stiger frem
I romertida (0–400 e.Kr.) oppstår antakelig det vi i dag vil kalle en gård, med faste åkrer, tun og inngjerdinger, men den var fremdeles ganske annerledes enn de forestillingene mange har om den nasjonalromantiske 1800-tallsgården.
Hus og hjem: 500 f.Kr. – Kr.f.
Førromersk jernalder
-
Det lille langhuset
I førromersk jernalder (500 f.Kr – 0) bodde de fleste i langhus. I den ene enden av huset bodde menneskene, i den andre enden bodde husdyra.
-
De første landsbyene
I førromersk jernalder (500 f.Kr.–0) oppstod de første landsbyene. Små gårdsliknende enheter ble bygd tett sammen, og de samarbeidet om ulike oppgaver.
Hus og hjem: 1700 – 500 f.Kr.
Bronsealder
-
Bronsealderbøndenes hus
Helt til 1980-tallet visste arkeologene forsvinnende lite om hvordan folk bodde i bronsealderen. En ny arkeologisk metode ble et gjennombrudd i jakten på bronsealderbøndenes boliger.
-
Fra kyst til høyfjell
For europeiske bønder var villmarksprodukter som pels, huder og horn fra den skandinaviske halvøya attraktive byttevarer. Tilgangen til ressursene i høyfjellet og skogene i innlandet kan ha vært et konkurransefortrinn for nordboerne.
Hus og hjem: 4000 – 1700 f.Kr.
Yngre steinalder
-
Midt i matfatet
I mye av yngre steinalder levde befolkningen i Norge av fangst, og de tok bare til seg deler av den nye jordbrukskulturen som kom fra sør og øst.
-
Bofast uten jordbruk
Langs kysten av Troms og Finnmark er det funnet en rekke hustufter som viser at jegere og fiskere i yngre steinalder var fastboende i landsbyer.
Hus og hjem: 9500 – 4000 f.Kr.
Eldre steinalder
-
Livet på boplassene
Den enkleste måten å finne veien hjem på i steinalderen var å gå etter lukten. Vel fremme ville man finne gode og velbygde hytter som kunne huse folk i generasjoner.
-
Hjemstavn
I steinalderen var det å bli begravd i søppelhaugen på boplassen kanskje den beste utgangen på jordelivet. Da hvilte man blant sine egne.